“IBU mengandung kena makan dua kali ganda kerana untuk dua
orang, satu untuk ibu dan satu untuk bayi dalam kandungan.”
Seringkali kita dengar kan bakal2 ibu terutama wanita yang
pertama kali mengandung cakap macam tu..
Kadang-kadang mugkin ia diluahkan sekadar untuk bergurau, namun
daripada segi konsep matematiknya, seakan-akan ada logiknya.
Bakal ibu perlu makan dalam jumlah yang banyak terutama ketika
lapar untuk menambah tenaga walaupun pada trimester pertama. Ibu hamil cuma
memerlukan 300 kalori setiap hari manakala selebihnya akan pergi kepada organ
ibu sendiri.
ALAHAN
Ibu yang mengalami alahan yang teruk sehingga tidak mampu makan dalam jumlah
yang sepatutnya, mereka perlu mengatur pemakanan supaya bayi mendapat zat
mencukupi manakala ibu tetap bertenaga sepanjang tiga bulan pertama.
Alahan ketika mengandung terutama bangun tidur seperti muntah-muntah,
pening, perut sebu dan tidak selesa. Namun bagi wanita yang bernasib baik mereka
langsung tiada alahan. Kebanyakan penyelidik percaya alahan wanita hamil
disebabkan perubahan fizikal dan hormon pada badan.
Alahan dalam jangka masa pendek tidak akan menjejaskan kesihatan ibu dan bayi. Namun, bagi alahan terlalu teruk sehingga apa yang dimakan akan muntah kembali, bayi berkemungkinan akan kekurangan nutrisi manakala kesihatan ibu akan terjejas.
Alahan dalam jangka masa pendek tidak akan menjejaskan kesihatan ibu dan bayi. Namun, bagi alahan terlalu teruk sehingga apa yang dimakan akan muntah kembali, bayi berkemungkinan akan kekurangan nutrisi manakala kesihatan ibu akan terjejas.
Ibu hamil dinasihatkan minum air putih atau jus buah yang banyak
bagi menggantikan kehilangan bendalir bagi mengurangkan penghidratan. Makan
jenis makanan yang mudah dicerna seperti nasi, jagung, kentang dan ubi serta
mengelak makanan mengandungi kadar lemak tinggi atau berminyak seperti makanan
bersantan atau bergoreng. Bagi yang alah kepada bau-bauan, elakkan aneka aroma
yang boleh menyebabkan rasa mual dan muntah. Makan sedikit, tetapi secara kerap
misalnya dengan mengambil biskut, roti, kurma, kismis dan buah-buahan bagi
mengelak perut dimasuki angin dan boleh menyebabkan muntah dengan teruk.
ASID FOLIK
Asid Folik adalah vitamin B9 yang sangat penting kepada wanita
sebagai persediaan untuk mengandung.
Ia juga penting untuk membentuk saraf tunjang bayi yang lebih
sempurna pada peringkat awal mengandung.
Mengapa ia PENTING?
1. Membantu menghindarkan kecacatan saraf tunjang (neural tube
defect) seperti: Gangguan pada pembentukan saraf tunjang (spinal bifida). Mengikut kajian, pengambilan asid
folik membantu mencegah kecacatan ini sebanyak 50 peratus sehingga 70 peratus
daripada berlaku.
Bayi yang dilahirkan dengan pembentukan otak dan tempurung kepala yang tidak sempurna atau langsung tak terbentuk ( anecephaly/encephalocele).
(nak tengok real pic, klik SINI bagi yang kuat semangat)
2. Mengurangkan keguguran, lahir mati dan kelahiran pra matang dan kekurangan
darah (anemia).
3. Mengurangkan kecacatan yang lain pada bayi:
@ Sumbing lelangit (cleft palate)
@ Kecacatan pada jantung (congenital heart disease)
@ Pembentukan kaki dan tangan yang tidak sama (limb
reduction)
@ Kecacatan pada sistem pembuangan air kencing (urinary system)
4. Menambahkan kepekatan haemoglobin dalam darah.
5. Pembinaan sel otak, tulang belakang,
organ, kulit dan tulang
Bila ASID FOLIK perlu diambil?
@ Sekurang-kurangnya 3-6 bulan sebelum mengandung.
@ Semasa
mengandung kerana dalam usia kehamilan 12 minggu pertama perkembangan otak dan
sistem saraf bayi dalam rahim berkembang dengan cepat
@ Apabila usia kehamilan
memasuki trimester kedua iaitu berusia melebihi 13 minggu pengambilan folik
asid boleh di hentikan
@ Tetapi digalakkan mengambil asid folik sehingga
kelahiran bayi.
SUMBER
MAKANAN yang mengandungi ASID FOLIK
Keperluan asid folik boleh didapati sama ada dengan memakan makanan diperkaya
dengan asid folik atau dengan pil asid folik.
Sumber asid folik boleh diperoleh daripada:-
Makanan barli, daging lembu, ragi
yang ditapai, beras perang, keju, ayam, kurma, sayuran berdaun hijau, daging
kambing, hati, susu, cendawan, oren, sayuran berubi, ikan salmon, tuna, gandum
dan bijirin.
Ketika hamil, apa saja yang dimakan dan diminum adalah sumber utama nutrien
bagi bayi.
Sama ada seseorang wanita itu hamil atau tidak, diet yang sihat merangkumi semua yang terdapat dalam piramid makanan seimbang iaitu protein, karbohidrat, lemak, vitamin, mineral dan air yang mencukupi.
INFO:
Bagi ibu hamil, penting untuk mempelbagaikan hidangan makanan bagi memperoleh semua keperluan nutrisi untuk ibu dan bayi. Makanan yang perlu dimakan ketika hamil termasuk:
Sama ada seseorang wanita itu hamil atau tidak, diet yang sihat merangkumi semua yang terdapat dalam piramid makanan seimbang iaitu protein, karbohidrat, lemak, vitamin, mineral dan air yang mencukupi.
INFO:
Bagi ibu hamil, penting untuk mempelbagaikan hidangan makanan bagi memperoleh semua keperluan nutrisi untuk ibu dan bayi. Makanan yang perlu dimakan ketika hamil termasuk:
1. Buah-buahan dan sayur-sayuran untuk lima
hidangan sehari termasuk snek, jus dan salad.
2. Makanan berkanji seperti roti, nasi, pasta,
ubi kentang serta memperbanyakkan bijirin penuh.
3. Makanan berprotein tinggi seperti daging,
ayam, ikan, telur, kekacang (soya). Namun wanita digalakkan memperbanyakkan
makan ikan sekurang-kurangnya dua kali seminggu.
4. Makanan berkalsium tinggi seperti susu, dadih
dan keju.
5. Makanan berserat tinggi seperti
sayur-sayuran, buah-buahan, bijirin dan kekacang sebagai makanan kegemaran
kerana ia boleh mengelakkan sembelit.
6. Makanan basah seperti ikan, ayam dan daging harus dibeli segar dan dijamin
kebersihannya. Pastikan sayur-sayuran dan buah-buahan juga segar dan tidak
mengandungi racun serangga (kebiasaannya, sayur berlubang dimakan ulat atau
serangga tiada racun serangga).
7. Ikan mengandungi protein, mineral, vitamin D dan asid lemak omega-3 yang tidak
akan dibekalkan kepada bayi jika wanita itu langsung tidak mengambil ikan. Bagi
makanan yang dibungkus atau dalam tin, baca label makanan yang menunjukkan
kandungan nutrisi dan kalori makanan. Terdapat juga label makanan yang
memberikan cadangan hidangan bersesuaian bagi diet seharian.
Periksa label makanan sebelum membelinya supaya makanan itu dapat dipastikan:
1. Halal kerana akan menjadi darah daging kita
dan bayi.
2. Berkhasiat untuk kesihatan bayi.
3. Perhatikan tarikh luput serta pembungkus dan
tin makanan dalam keadaan sempurna (tiada kebocoran, tercemar atau kemek).
Walaupun nampak remeh, ia sebenarnya penting kerana makanan yang tercemar atau
sudah luput tarikh boleh menyebabkan keracunan makanan sekali gus memudaratkan
kesihatan bayi.
Makanan yang perlu dielakkan ibu hamil termasuk:
1. Makanan laut mentah seperti tiram atau
sushi.
2. Makanan laut yang tidak dimasak dengan
sempurna.
3. Bahan makanan stimbot yang tidak dimasak
sepenuhnya. Pastikan sup dididihkan setiap kali bahan baru ditambah terutama
bagi makanan laut bercengkerang, daging dan telur.
4. Hati serta organ dalaman haiwan perlu dielakkan kerana berkemungkinan
mengandungi bentuk retinol vitamin A dalam jumlah yang tinggi dan ini tidak
baik untuk bayi yang sedang membesar.
Kami juga menawarkan suplemen B-Complex with Asid Folic..
Berminat???
SMS/WhatsApp
: 016-8425632 (Catherine)
PM : www.facebook.com/messages/NutrisiSihatCantik
PM : www.facebook.com/messages/NutrisiSihatCantik
Sumber: mymetro, Siti Zarinah Sahib / nurazizahyahaya.blogspot.com
No comments:
Post a Comment